کشت مستقیم
شاهراه مکانیزاسیون
مکانیزاسیون شاهراه توسعه
با شخم زدن ساختمان طبیعی خاک از بین می رود. تخریب خاک در اثر فرسایش و فشردگی احتمالاً مهمترین مشکل زیست محیطی درروش های کشاورزی متعارف می باشد. کشاورزی مرسوم توان اثر مصرف گاز کربنیک خاک را کاهش می دهد ، مقدار ماده آلی خاک تنزل می یابد.
کشاورزی در طی دهههای اخیرپیشرفتهای زیادی نموده است که یکی از بزرگترین این پیشرفتها، حرکت به سمت کشاورزی حفاظتی وکم نمودن عملیات خاکورزی میباشد.کشت مستیقم باافزایش مقدار ماده آلی برثبات وساختمان خا ک ، خواص نگهداری آب، فعالیت بیولوژیکی و نگهداری وتبادل عناصر غذایی تاثیر میگذارد. ماشین کشت مستقیم با هدف برآوردن اهداف کشاورزی حفاظتی طراحی وساخته شده است. کشت مستقیم یعنی :
- انجام عمل کم خاکورزی همراه کاشت (قرارگیری مستقیم بذر در خاک)
- به هم زدن حجم کم خاک(کمترین تخریب خاک)
- نگهداری بقایای گیاهان پایدار
- قراردادن بذردرلايه رطوبتي خاك وپرس كردن خاك مرطوب برروي بذربواسطه چرخهاي فشاردهنده.
- قراردادن كود مورد نياز درجواربذركاشته شده.
- كاهش مقدارمصرف بذرونيز بالابردن راندمان محصول درواحد سطح زيركشت.
درمناطق خشک ونیمه خشک ایران ، تبخیرسطحی زیاد در فاصله زمانی بین برداشت محصول وکاشت محصول بعدی و عدم وجود مواد آلی در لایه سطحی خاک باعث میگردد که خاکهای بی ساختمان این مناطق به حدی سفت شوند که در صورت عدم انجام عملیات شخم ، شیار بازکنهای ماشینهای غلات کار و حتی بازوهای قوی ماشینهای عمیق کار نتوانند در آنها نفوذ کنند این امر باعث شده که در بسیاری از ماشینهای غلات کاری که مورد استفاده قرار میگیرند یا با مشکل نفوذ شیاربازکن مواجه بوده ویا اعمال نیروی زیاد برروی بازوهای ماشین باعث ایجاد یک لایه سطحی شخم خورده گردیده است که عدم کارآیی ماشین کاشت میتواند به عنوان یک محدودیت در سازگار کردن سیستمهای کاشت مستقیم در روشهای کم خاکورزی و بی خاکورزی مطرح گردد. ماشینهای کاشت مستقیم در سیستم بی خاکورزی باید قادر به بریدن خاک و عبور بقایا از بین ساقههای شیاربازکنها یا به حداقل رساندن آن، و ایجاد تماس مناسب بین بذر با خاک باشد. در این راستا شرکت کشت گستر تبریز در جهت فناوری جدید مکانیزاسیون، ماشین کاشت مستقیم را طراحی و ساخته است که این ماشین محصول فناوری روز ماشین کاشت عمیق کار دیم سابق میباشد.
این ماشین با قرار دادن بقایای گیاهی در سطح خاک از فرسایش آبی و بادی جلوگیری نموده و باعث حاصلخیزی خاک، پایداری تولید و حفظ رطوبت خاک میشود. استفاده از این ماشین باعث کاهش هزینههای تهیه زمین، صرفهجویی در زمان و کشت به موقع مزرعه میشود. صرفهجویی در مصرف انرژی و نیروی کار نیز از مزایای عمده دیگر این ماشین میباشد. با کشت مستقیم بذر در خاک، حاصلخیزی، اصلاح و بازسازی خاک، افزایش می یابد و فرسایش خاک کمتر می شود.در ضمن فشردگی کاهش می یابد , نگهداری آب آسان تر می شود , و به رشد گیاهان زراعی پرمحصول نیز کمک می کند. کشت مستقیم فرسایش خاک را تا 90-60% کاهش می دهد و کیفیت آب های سطحی با کاهش رسوبات افزایش می یابد.کشت مستقیم سبب کاهش بیش از 85% ازت اکسید شده، بیش از 65% فسفات قابل حل میشود که همه آنها موجب افزایش کیفیت آب می گردند. از جمله مزایای روش کشت مستقیم عبارت است:
- در روش مرسوم در یک سال بر اثر بارش باران 8/22 تن فرسایش خاکی خواهیم داشت در صورتی که در روش کشت مستقیم به علت وجود بقایا در سطح این مقدار به 6/5 تن کاهش می یابد.
- در کشت مستقیم به دلیل باقی ماندن بقایا بر روس سطح دمای سطح خاک بسیار پایین تر از خاک بدون بقایا بوده و در نتیجه به دلیل کاهش تبخیر ابزاری بسیار مهم برای جذب و نگهداری آب در خاک به شمار می آید که در روش مرسوم در یک سال 6/137 لیتر در هکتار هدر روی آب داشته در صورتی که در روش کشت مستقیم این مقدار به 4/42 لیتر کاهش می یابد. (صرفه جویی 30 درصد در مصرف آب و 90 درصد کاهش آبشویی و استفاده بهتر از آب در روش کشت مستقیم)
- مدت زمان مورد نیاز جهت انجام کلیه عملیات کشاورزی در کشت مستقیم 306 دقیقه یا به عبارتی 5 ساعت کمتر از زمان مورد نیاز به روش کشت مرسوم است که این مدت زمان برابر با مصرف 50 لیتر سوخت در هکتار می باشد. (کاهش هزینه تراکتور و زمانبندی بهتر و 66درصد کاهش سوخت)
- با کشت مستقیم می توان به جذب کربن ، فعالیت بیولوژیکی ، کوددهی بهتر ، محیط بهتر دست یافت.
- از دیگر مزایای کار به روش کشت مستقیم جلوگیری از فشرده شدن و به وجود آمدن لایه سخت زیرین خاک (hard pan) می باشد. این ماشین با کاهش تردد ادوات خاکورزی از فشردگی خاک جلوگیری نموده و برای کشت تمامی انواع بذور استفاده شده و عملکرد آن 2 هکتار در ساعت میباشد. کشت مستقیم با کارنده مخصوص موجب اصلاح کیفیت خاک با افزایش طبیعی ماده آلی و نفوذپذیری آب می گردد که با ایجاد شیار های صاف و سفت، فقط خاک محل بذر کاری را شخم میزند که به کاهش بکار گیری ماشین آلات سنگین که مشکلات فشردگی بالقوه آنها در زمین زراعی کاملا" مشاهده می شود کمک می کند.شیار های بین ردیف ها فراوانی و تراکم موجودات خاکزی از جمله ریز موجودات و کرم های خاکی را افزایش می دهد و قدرت خاک را در نگه داشتن خواص بهتر نگهداری آب در تغذیه گیاه بالا می برد و موجب تقویت پایداری خیلی بیشتر عملکرد ها بویژه در سال های خشک می شود.
بذرکار کشت مستقیم برای کشت تمامی انواع بذور به صورت خطی و ردیفی با دقت کاشت بالا مورد استفاده قرار گرفته و قابل تنظیم بودن مقدار بذر جهت کشت, وقرار دادن کود مورد نیازدر جوار بذرکاشته شده( با توجه به خاکهای مختلف زراعی) به وسیله این ماشین فراهم می گردد. عملکرد آن حدود 2 هکتار در ساعت بوده و با سرعت 10 کیلومتر در ساعت حرکت میکند. کاهش نیروی مورد نیاز جهت کشش با استفاده از طراحی بهینه شیاربازکنها، و استفاده از 9-13 عدد چرخ فشار لاستیکی (بتعداد کارنده) جهت حمل و نقل به منظور کاهش فشار اعمال شده بر روی زمین و توزیع یکنواخت فشار، در نظر گرفته شده است تا بستر مناسبی برای رشد بذر ایجاد شود. کارندههای این ماشین به منظور مقابله با موانع احتمالی در مزرعه، مجهز به سیستم ایمنی خودکار میباشد. ماشین فشاری حدود 90 تا 130 کیلوگرم را روی کارندهها اعمال کرده و تیغه هر کارنده از فولاد ضدسایش سخت شده بوده که در تمام خاکهای سنگین قابل استفاده میباشد. تنظیم عمق کاشت بوسیله سیستم هیدرولیکی از 5 تا 10 سانتیمتر میباشد. شیاربازکنهای این ماشین هر کدام مستقل از هم بوده بنابراین پستی و بلندیهای زمین را به راحتی طی میکند و عمق یکسان را همواره فراهم میآورد.
مشخصات فني:
- نوع : دستگاه كشت مستقيم
- مدل : NT/G.M.225
- عرض كار: 225 سانتيمتر
- فاصله رديفهاي كشت درحاليكه دستگاه9 رديفه باشد. 25 سانتيمتر.
- فاصله رديفهاي كشت درحاليكه دستگاه11 رديفه باشد. 20 سانتيمتر.
- نوع اتصال : كششي با اتصال به دو بازوي كناري تراكتور و بستن سرشلنگهاي هيدروليك به سوپاپ دوبله پشت تراكتور
- اندازه لاستيك چرخ جلو: 15-700 ميزان باد 5/2 بار
- اندازه لاستيك چرخ فشار:
الف : مجموعه چرخ فشار (Press Wheel) : 18 00/4 ميزان باد 2 بار
ب: چرخهای فشار مجزا برای هر کارنده : توپر به قطر 20 سانتیمتر
- حجم مخزن كود وبذر: بواسطه برزنتي بودن لايه وسطي حجم دو مخزن متغيير بوده و مجموعاً 450 ليتر مي باشد.
- فنرهاي فشاردهنده عمودي برروي شياريازكنها بطورجداگانه قابل تنظيم مي باشد.
- بلند كردن از زمين و پائين آوردن شيار بازكنها توسط جك هيدروليك دوطرفه انجام مي گيرد.
- داراي كلاچ مكانيكي اتوماتيك كه انتقال نيرو را ازچرخهاي فشار به مقسم ها درهنگام بلند شدن شيار بازكنها قطع مي كند.
- تنظيم ريزش بذردرواحد هكتار توسط اهرم گيربكس بر روي صفحه مدرج انجام مي گيرد.
- تنظيم ريزش كود بوسيله تعويض دوچرخ زنجير صورت مي گيرد.
- ميزان كشت بر حسب هكتار درساعت 2-1/1هكتار درساعت
- سرعت حركت درمزرعه 9-5 كيلومتر درساعت